Praktijk Sensalavie
 
logo jory therapie.jpg

Muziektherapie

Muziek heeft bepaalde eigenschappen, denk aan ritme, toon, harmonie, dynamiek en vorm. Het spelen van muziek in de combinatie van deze eigenschappen geven inzicht in hoe iemand zich voelt en gedraagt, hoe iemand reageert of beweegt zonder dat taal hier aan te pas hoeft te komen. Hierin zit de kracht van muziek besloten, het werkt en verwerkt zonder dat je hierbij bewust hoeft na te denken. Het is vooral de ervaring die maakt dat het proces op gang komt en blijft. Processen kunnen zijn van verandering, van ontwikkeling, van stabilisatie of van acceptatie.

Therapie met muziek is bedoeld om mensen, jongeren en kinderen met een hulpvraag te behandelen door gebruik te maken van muziek en het contact met de therapeut. Vooraf worden er afspraken gemaakt over de duur van de sessies en de therapie zelf en over de doelstellingen waar aan wordt gewerkt. Ook wordt besproken of er individueel gewerkt wordt of dat er nog andere mensen (zoals ouders of broers en zussen) meedoen aan de therapie. Dit kan structureel of incidenteel.

Het contact met de therapeut is belangrijk omdat de therapeut zorgt voor het mogelijk maken van de (muzikale) ervaring. Dit mag gebeuren binnen een contact waarin je veiligheid en uitdaging genoeg voelt om zelf tot verandering te komen.

Een aantal voorbeelden van doelstellingen in muziektherapie:

Op het gebied van emotie kan muziektherapie helpen bij het ontspannen, bij het stimuleren van de algemene ontwikkeling, het vergroten van zelfvertrouwen of het verwerken van een vervelende ervaring.

Op het gebied van gedrag kan muziektherapie helpen bij het stimuleren van de algemene ontwikkeling, het verminderen van psychiatrische symptomen, het verminderen van probleemgedrag en het aanleren van sociale vaardigheden.

Muziektherapie helpt op het gebied van cognitie bij het verbeteren van het zelfbeeld, het bewerken van faalangst en het verbeteren van cognitieve vaardigheden.

Wat betreft het gebied van sociaal functioneren kan muziektherapie helpen met het stimuleren van eigenheid, het stimuleren van de algemene ontwikkeling, het scheppen van sociaal-emotionele voorwaarden of het stimuleren van een goede hechting.

Muziektherapie helpt op het gebied van fysiek functioneren bij het verminderen van psychiatrische symptomen, het functioneel maken van motorische symptomen (denk aan stereotiepe bewegingen), het verbeteren van de motoriek en het ontspannen.