Praktijk Sensalavie
 
20160913_094505058_iOS.jpg

Opstellingen

Een familieopstelling is een bijzondere methode om tot nieuwe inzichten te komen. Een nieuw inzicht is soms nodig om iets in je leven aan te gaan. Dit kan een onverwerkte ervaring zijn maar dit kunnen ook onverwerkte emoties, relationele problemen of persoonlijke problemen zijn. Als er situaties zijn die voortdurend je pad kruisen of je hebt vragen die steeds terugkomen dan is een opstelling een prachtige manier om helder te krijgen wat dit betekent, wat de oorsprong is en waar de oplossing zit.

De manier waarop dit gebeurt is met representaties. Representeren kan op verschillende manieren. Met poppetjes op een tafel, met vloerankers of met een groep mensen in een ruimte.

Een familieopstelling kan individueel of in een groep. Als je een individuele opstelling doet wordt er gewerkt aan het thema wat je inbrengt of de vraag die je stelt en komt de informatie vanuit de opstelling met poppetjes of vloerankers en veelal met tenminste een representant. Als je een familieopstelling doet in een groep worden er andere personen ingezet om personen in jouw leven te representeren, dit kan bijvoorbeeld tijdens een familieopstellingsavond.

 
Luchtballon De Friese Meren

Een mooie vergelijking van een familieopstelling is een vlucht in een luchtballon. Je kunt met een luchtballon zeer snel opstijgen en krijgt dan een uitzonderlijk mooi en helder zicht op de verbindingen van het landschap, de waterwegen en het wegennet. Daarnaast valt de stilte op, je reist immers altijd met de wind mee. Zo werkt het ook bij de opstellingen, snel en zonder al te veel woorden wordt duidelijk waar de kern zit en krijg je een helder beeld van wat er speelt of waar je al die tijd last van hebt gehad. 

Vaak voelt het als verlichting en een toestemming om het eigen leven vol te nemen. Soms blijf je liever trouw aan een dynamiek die al zo lang zo bekend en vertrouwd is. Ook daarover is geen oordeel. Je kiest zelf en houdt je waardigheid.

Een opstelling helpt om de dynamiek te zien. En alleen dat al ervaren veel mensen als helend. Je gaat naar huis met een ander innerlijk beeld.

De doorwerking van een opstelling kan soms maanden, soms zelfs jaren duren en langzaam wordt het leven anders.

Je kunt je hier aanmelden.